Tenerife in cijfers en de toekomt van dit blog

Mijn avontuur op Tenerife is alweer ten einde gekomen, maar dit betekent zeker nog niet het einde voor mijn hardloopavonturen en dit blog.

Ik ben gistermiddag teruggekomen in Nederland, dus ik vind het nog te vroeg om uitgebreid te reflecteren op mijn ervaringen. Daarbij zullen we pas echt merken of de trainingen effectief zijn als het wedstrijdseizoen aanbreekt in mei.

Het leek me leuk om in dit blog wel alvast een korte terugblik te doen door een aantal cijfers te delen van de afgelopen maanden. Verder zal ik vooruitblikken op de toekomst van dit blog en mijn trainings- en wedstrijdplannen delen voor de komende periode.


Tenerife in cijfers

Trainingen

 • Van de 58 dagen dat ik op Tenerife was, heb ik 56 dagen getraind. De enige twee dagen dat ik niet trainde, was de dag dat ik aankwam om 20.00 uur bij het appartement en de laatste dag waar ik om 07.00 uur vertrok;
 • Ik heb 54 dagen hardgelopen en 2 dagen gewielrend;
 • In totaal heb ik 72 keer hardgelopen, omdat ik op 18 dagen dubbelde;
 • Daarvan had ik met 15 sessies gezelschap;
 • Ik legde al hardlopend 806 km af. Dat is gemiddeld 100,75 km/week;
 • Daarvan waren 157 km op threshold tempo. Dit is 19,48 % van mijn totale km’s;
 • Ik heb 12 keer op de atletiekbaan getraind en daarvoor heb ik naar schatting 30 uur in de bus gezeten;
 • Mijn langste training was de fietsrit van 5 februari van 3:45 uur, 71km en een kleine 1800 hoogtemeters;
 • De meeste loopkilometers (28km) legde ik af op 11 februari met een double threshold day van 5 X 1 mijl, 15 X 300m en een krachttraining;
 • De snelste kilometer van 3’06 min/km (19,4km/uur) legde ik af tijdens een 5km-wedstrijdje in het zuiden van het eiland. Ik was met die snelle km iets te enthousiast meegegaan in het sterke deelnemersveld, dus ik stortte flink in en kwam uit op een tijd van 16’44.

Tenerife

 • Tijdens mijn verblijf was de warmste dag op 12 maart met 29 ℃;
 • De koudste dag was op 29 januari met 16 ℃;
 • In totaal is er 35mm aan regen gevallen in de afgelopen twee maanden. Dat is niet veel meer dan er in de afgelopen week is gevallen in Nederland;
 • De zeewatertemperatuur bij San Andrés was gemiddeld 19 ℃, perfect om lekker in af te koelen. Dat probeerde ik ten minste eens per week te doen met een dip & run loopje;
 • Tijdens mijn andere fietstocht bereikte ik na een klim van 25km mijn hoogste punt op Tenerife op 1.650m. Dat is nog niet eens halverwege naar de top van El Teide, die op 3.715m ligt.

Eten

 • Natuurlijk heb ik ook veel gegeten op Tenerife. Zo verorberde ik onder meer 13 potten (6,5kg) pindakaas en 12,5kg havermout;
 • Ik at het vaakste (4X) bij Mel Vegan Fast Food. Dit eettentje ligt perfect op de route van de atletiekbaan terug naar het appartement en biedt ook nog eens een volledig plantaardig menu;
 • Het lekkerste at ik tijdens mijn vakantieweekje met Nikki in het zuiden van Tenerife, in Los Cristianos. In het Italiaanse restaurant Bahía Verde boden ze naast het reguliere menu een volledig plantaardig menu met een heerlijke vegan kaasplank, een ruim aanbod aan pasta’s en pizza’s en een overheerlijk pindakaas dessert.

Blog

 • Dit is blogartikel nr. 9;
 • Het populairste artikel was by far “De vreemde relatie van hardlopers met hun voeding en gewicht” met 236 paginaweergaven. Het artikel kreeg een flinke boost nadat het op het platform van ProRun was gedeeld;
 • In de afgelopen acht weken is mijn nieuwsbrief van 0 naar 46 abonnees gegaan en heb ik 732 paginaweergaven gegenereerd op mijn website. Bedankt allemaal voor het volgen van mijn avontuur en voor de leuke reacties!

Werk

 • Naast alle trainingen en het schrijven heb ik 224 uur gewerkt (32 uur/week) bij Jewel Labs, met een weekje vakantie tussendoor.

De toekomst van dit blog

Ik heb de afgelopen twee maanden enorm genoten van het schrijven van deze artikelen en dat wil ik graag voortzetten. Om de kwaliteit van de artikelen te waarborgen heb ik besloten om over te gaan van een wekelijks naar een maandelijks blog. Dit zal mij ook de tijd geven om me verder te verdiepen in trainingsleer, wetenschappelijke ontwikkelingen en andere aspecten van de wedstrijsport. Daarbij lijkt het me fantastisch om in de toekomst interviews te kunnen doen met topatleten, -trainers en andere betrokkenen bij de (top)sport.


Wat betreft mijn eigen trainings- en wedstrijdplannen ga ik bijna een nieuwe fase in. Op 1 april staat er nog een 10km-wedstrijdje op de planning om de benen te testen op een langere afstand. Daarmee zal ik de zogenoemde basisfase, waarin ik vooral aandacht heb besteed aan het aerobe systeem, afsluiten.

De volgende fase die aanbreekt is de voorbereidende fase. Hierin zal ik stapsgewijs mijn threshold trainingen afbouwen en meer snelheidsprikkels en VO2-max trainingen inbouwen richting het wedstrijdseizoen. Eind april vertrek ik met mijn trainingsgroep voor twee weken naar Spanje om de laatste puntjes op de i te zetten voordat het baanseizoen losbarst. Dan zullen we merken of mijn experiment zijn vruchten gaat afwerpen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog

Door Jasper

Ik ben hooguit een mediumgetalenteerde hardloper, die zoveel van de sport houdt dat hij het liefst traint als een prof. Als ik niet één keer op een dag loop, dan is het twee keer. Op de momenten dat ik niet loop, dan lees of schrijf ik over de sport. Met andere woorden, ik ben een echte hardloopnerd. En ik wil graag mijn verhalen met de wereld delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *