Lijstjes vol favorieten

Wie houdt er niet van lijstjes? Vandaag een andere vorm blog, waarin ik in een aantal lijstjes samenvat wat mij bezighoudt op Tenerife en wat ik hardlopers (en sportliefhebbers) kan aanraden.

Mijn boekenlijst

 • Once a Runner (John L. Parker, Jr.) – Een college athlete (Cassidy) zondert zich af in een huisje in de natuur om zich volledig op zijn hardloopcarrière te focussen, zonder enige afleiding. Komt dit verhaal je enigszins bekend voor? Precies. Dit boek is een grote bron van inspiratie voor mij! Het wordt de vierde keer dat ik het boek ga lezen en zeker niet de laatste.
 • Again to Carthage (John L. Parker, Jr.) – Het vervolg op Once a Runner. Dezelfde premisse met Cassidy die zich op een later punt in zijn leven nogmaals volledig probeert te storten op het lopen. Bijna even goed en bijna even inspirerend als zijn voorganger.
 • Fabio & Julius: Het Jongensboek van Fabio Jakobsen en Julius van den Berg (Menno Haanstra) – Mooi portret van twee vrienden en beloftevolle wielrenners die het scheppen als profs. Het hoofdstuk over de val van Jakobsen leest als een thriller, geschreven vanuit het perspectief van zijn familie, en hoe zij de momenten na de val beleefden en de dagen erna in onzekerheid leefden. Bijna in één ruk uitgelezen in het vliegtuig naar Tenerife.
 • The Lactate Revolution: The Science of Quantifying, Predicting, And Improving Human Performance (Shannon Grady) – Interessante inzichten in trainen met lactaatmeting, maar leest teveel als zelfpromotie en daardoor minder goed te vertalen naar andere theorieën en onderzoeken in hetzelfde veld.
 • The Science of Running: How to Find your Limit and Train to Maximize your Performance (Steve Magness) – Nog niet gelezen, maar volgens mijn trainer een must voor iedereen die geïnteresseerd is in trainingsleer. Een handboek dat begint bij de wetenschap over energie, vermoeidheid, etc. en vervolgens in het tweede deel de praktische toepassing uiteenzet met trainingsschema’s voor de 800m tot de marathon.
 • Better Training for Distance Runners (David E. Martin, PhD & Peter N. Coe) – Nog een tip van mijn trainer, maar ook hier nog niet aan toe gekomen. Vooral interessant vanwege de inzichten in de trainingen van Sebastian Coe, een van de beste middenlangeafstandlopers uit de geschiedenis.

Mijn schoenenrotatie

Tussenhaakjes de afstand die ik op het moment van schrijven heb afgelegd op de schoenen

 • Adidas SL20. Absoluut mijn favoriete schoen. Ik heb hier twee paar van mee naar Tenerife, de SL20.2 (764,7 km) en SL20.3 (1.002,3 km). Deze schoen heeft genoeg demping voor duurloopjes, maar is ook licht genoeg voor de snellere intervaltrainingen.
 • Adidas Adizero Boston 11 (107,6 km).Ik was lyrisch over deze schoen. Heeft de snelheid van wedstrijdschoenen (inclusief carbonplaat), maar geeft meer stabiliteit, waardoor het perfect is voor baantrainingen. Afgelopen maandag scheurde echter de zijkant van de schoen open na iets meer dan 100km.
 • Adidas Solarglide 5 (700,3 km).Mijn duurloopschoen. Te zwaar en lomp naar mijn smaak, maar wel duurzaam en doet zijn werk.
 • On Cloudvista (298,2 km). Meegenomen als trailschoen, maar daar kom ik hier weinig aan toe. Te smal voor mijn voeten, waardoor ik veel blaren overhield aan mijn trailavontuur dat ik beschreef in dit artikel.
 • Nike ZoomX Dragonfly (91,3 km). De superspikes, en zo voelen ze ook. Ik doe ze aan om even de snelheid te voelen en om alvast aan ze te wennen voor de baanwedstrijden.
 • Nike ZoomX Vaporfly Next% 2 (16,5 km).De superschoen. Afgelopen week voor het eerst gedragen en wát een bizarre schoen. Een beetje onstabiel, maar ó zo snel!

Podcasts

Youtube kanalen

 • Citius Mag – Veel interviews, voorbeschouwingen en portretten van atleten. Ze revolutioneren de sport door verhaallijnen te creëren rondom atleten!
 • Göran Winblad – Sympathieke hardloopfanaat en fysiotherapeut. Niet alle video’s zijn even diepgaand, maar er zitten soms interessante kijken vanuit het perspectief van een fysio op de sport tussen. Altijd onderbouwd met wetenschappelijke artikelen!
 • Tinman Elite – Pro team in de V.S. Ze maken veel video’s over hun levensstijl en rondom wedstrijden. Net als Coffee Club een mooi inzicht in het leven van een professional.
 • GCN RacingEr zijn wekelijks zoveel wielerwedstrijden dat ik graag gebruikmaak van de voor- en nabeschouwingen van GCN om op de hoogte te blijven.
 • Tour de Tietema Mooier kun je het niet schrijven. Bas Tietema was een wielertalent, maar was gedwongen om te stoppen door een huidaandoening. Met zijn vrienden richt hij een Youtube kanaal op waarmee hij leuke video’s maakt over de wielersport, over wedstrijden en onderlinge uitdagingen. Door het kanaal hervond Tietema de liefde voor de fiets, waardoor hij vorig jaar zijn rentree maakte in het peloton. Dit jaar zet hij nog een hele grote stap verder door een continentaal wielerteam op te richten: TDT-Unibet Cycling Team.
 • The Halle Brothers – Een verborgen pareltje dat ik recent ontdekte. Per August Halle Haugen is 13 jaar en is het grootste (Noorse) talent dat eraan zit te komen, the next Jakob Ingebrigtsen. Hij liep op zijn twaalfde al 33’17 op de 10km! Halle Haugen traint volgens het double threshold model en nu kunnen wij hem volgen op zijn Youtube kanaal.

Artikelen over wetenschappelijke ontwikkelingen

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog

Door Jasper

Ik ben hooguit een mediumgetalenteerde hardloper, die zoveel van de sport houdt dat hij het liefst traint als een prof. Als ik niet één keer op een dag loop, dan is het twee keer. Op de momenten dat ik niet loop, dan lees of schrijf ik over de sport. Met andere woorden, ik ben een echte hardloopnerd. En ik wil graag mijn verhalen met de wereld delen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *